Haber

Hataylı Avukat Yerleşim Yakınına Enkaz Dökülmesine İlişkin Suç Duyurusunda Bulundu: “Bu İnsan Sağlığı İçin Büyük Risk”

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Hatay’daki depremden kurtulan avukat Ecevit Alkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Emniyet Genel Müdürlüğü, Hatay Valiliği’nin de aralarında bulunduğu 17 kurum hakkında suç duyurusunda bulundu. ve ilçe belediyeleri, yerleşim yeri yakınında bulunan molozlardan toplanan molozların dökülmesine karşı. duyuru yaptı. Alkan, “Akıllarındaki konu çok para kazanmak. Mümkün olduğu kadar çok eşyayı en yakın yere taşımaya çalışıyorlar. Bu da insan sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor. Neden bu kadar hızlı taşımaya çalışıyorlar?” ?Bu kadar tır gidiyor, TOKİ’nin yeni yerleşim yeri, istediği yerde çalışsın.”

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri olan Hatay’da enkazdan enkaz kaldırma işlemi devam ediyor. Bölge halkı, hafriyat kamyonlarının yerleşim yerinin yakınlarına dökülen molozlardan endişe duyuyor. Hatay’dan toplanan molozlar, Defne ve Altınözü ilçelerinin ortasındaki bir alana bırakılıyor. Depremin de mağduru olan avukat Ecevit Alkan, çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hatay Valiliği ve ilçe belediyelerinin de aralarında bulunduğu 17 kurum hakkında suç duyurusunda bulundu. Yönetmeliğe göre alışılmadık bir şekilde moloz döküldü.

“HİÇBİR HUKUKA UYMUYORUZ”

Enkazın döküldüğü bölgede konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na konuşan Alkan, depremlerin olduğu sırada eşi ve kızıyla birlikte evde olduğunu belirterek, “Binamız hasar gördü ama çok şükür sağ kurtulduk. .Şu an Döver köyündeyim.Annemin evinde kalıyorum.Okuldan dolayı okula gönderdim. Eğitimine Ankara’da devam ediyor” dedi.

Enkazın kaldırılması, taşınması ve depolanması ile ilgili yasaları hatırlatan Alkan, şunları kaydetti:

“Burada olağanüstü bir konuşma sorunu var. Hiçbir kanuna uyulmuyor. Normalde bu molozlar vatandaşa ait. İçerisinde her türlü değerli eşya var. Demirden ev eşyasına kadar her evde televizyon vardı, televizyon vardı. Bulaşık makinesi,çamaşır makinesi vardı,ev eşyaları vardı.Bütün bunlar kamyonlara usulsüz bir şekilde mallarla doldurulup moloz tarlalarına getiriliyor.Burada tasnif ediliyor ama normalde yerinde tasnif edilmesi gereken mallar ve Vatandaşa verilen TIR’lar yağmalanıyor.Buraya gelen tırların çoğu Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü ve özel şirketlere ait.Türkiye’nin dört bir yanından özel şirketler “İstanbul, Diyarbakır, Balıkesir, Amasya yani , aklınıza gelebilecek her şehirden buraya moloz taşıyor şu anda. Buraya getirilen molozlar Antakya yöresinden getirilen molozlardır.”

“HER TÜRLÜ TEHLİKEYİ TAŞIYORLAR”

Enkazın atıldığı yerin Altınözü ile Defne arasında olduğunu ve Harbiye’ye yakın olduğunu belirten Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Harbiye, Hatay’a su ve temiz su sağlayan bölgelerden biri. Şu anda bu döküm alanı Harbiye’de şelale denilen bölgenin üzerine dökülüyor ve ileride temiz su sıkıntısı yaşanacağını düşünüyoruz. moloz taşıyan kamyonların nasıl taşıyacağı artık belli.Üstlerinde branda var.Yönetmelikte lastiklerine çamur gelse bile ceza yazmak zorunda.Burada açıkta, ışıma yapacak şekilde taşıyorlar. her türlü tehlike var gerçek bir güvenlik kaygısı var rastgele bir araç devrilebilir üzerine taş düşebilir demirleri sarkabilir buraya gelirken yerleşim yerlerinden demirler düşebilir gelip gidiyorlar ben 10 civarı hata yaptım gün önce Çevre Bakanlığı, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, AFAD Kriz Merkezi, Hatay Valiliği hepsi birlikte sorumlu oldukları için suç duyurusunda bulundum buradan özellikle seslenmek istiyorum Hatay Büyükşehir Belediyesi Antakya Belediyesi , De İnce, Altınözü Belediyeleri sahaya çıkarak bu tırları sürdü. ‘Dur’ desinler. Hiçbir şey yapamıyorlarsa kurallara uysunlar ve branda çeksinler. Dolmadan buraya getirsinler.”

“TOKİ YERLEŞİMLERİNİN OLDUĞU YERLERDE ÇOK TIR ÇALIŞIYOR”

İşin mali boyutuna dikkat çeken avukat Ecevit Alkan sözlerini şöyle tamamladı:

“Akıllarındaki sorun çok para kazanmak. Mümkün olduğu kadar çok eşyayı en yakın yere taşımaya çalışıyorlar. Bu da insan sağlığı, hayatı için çok büyük risk oluşturuyor. Kurallara uyulursa en azından bazı insanlar sağlık dikkate alınacak.Depremin üzerinden yaklaşık 50 yıl geçti.Gün geçti.Biz burada şok halindeydik.Şok halimizden yararlanılarak bize ait olan eşyalar yağmalanıyor.Bunun olmasını istiyoruz. Enkazın taşındığı yerlerde bir daha yapı olmayacaksa kısa sürede yapılmaz diyorlar, yapmayacaklar da bu neden acil, neden taşımaya çalışıyorlar. Bu kadar çabuk mu? ? Bu tırlar gidip TOKİ’nin yeni yerleşim yeri kuracağı yerde çalışsın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu