Haber

Hindistan 3 Aydır Uygulanan Pirinç İhracatı Yasağını Kaldırdı

YENİ DELHİ, 30 Kasım (Xinhua) — Hindistan Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün (DGFT) Salı günü geç saatlerde yayınladığı resmi açıklamaya göre, hükümet kırılmış pirincin de aralarında olduğu basmati olmayan organik pirinç ihracatına yaklaşık üç ay önce uygulamaya başladığı yasağı kaldırdı.

Federal Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı DGFT, temel olarak düzenleme yoluyla dış ticaretin düzenlenmesi ve teşvik edilmesiyle ilgileniyor.

Pirinç ihracatı yasağı, kış mevsiminde daha düşük randımana dair tasaların artmasının akabinde pirinç kıtlığı kaygısıyla kâfi yurtiçi arzı sağlamak için getirilmişti.

Federal hükümet o periyotta mahallî arzı artırmak için yarı haşlanmış pirinç haricinde basmati olmayan çeşitlere de yüzde 20’lik bir ihracat vergisi koymuştu.

Yasağın kaldırılması, mümkün pirinç kıtlığı kaygısının sonra ermesinin akabinde geldi.

Eylül ayı başlarında uygulamaya konulan yasak, pirinç ekimi yapılan toplam ekili alanın bir evvelki seneye kıyasla daha az olabileceğini değerlendirmesi nedeniyle federal hükümet açısından kıymet kazanmıştı. Federal hükümet bunun hem mahsul beklentileri hem de fiyat artışı üzerinde tesiri olabileceğini düşünüyordu.

Hindistan’da kış mahsulü mevsimi Haziran-Temmuz aylarında başlıyor ve mahsuller Ekim-Kasım aylarında hasat ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu