IMF, Türkiye’de büyümenin bu yıl %3, gelecek yıl %2,7 olmasını bekliyor
Foreks – Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’de büyümenin 2024’te %3’e ve 2025’te %2,7’ye düşmesi ve orta vadede %4’e doğru toparlanmasını bekliyor.
IMF Yönetim Kurulu, 27 Eylül 2024’te Türkiye ile Madde IV istişaresini tamamladı.
IMF’den istişare sonuçlarına yönelik yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl ekonomik politikalarda yaşanan kesin değişimin, Türkiye’nin genel politika duruşunu sıkılaştırdığına işaret edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), düzenleyici karmaşıklığı azaltırken, reel politika oranını pozitif bölgeye getirdiği ifade edilen açıklamada, “Vergi ve harcama önlemleri, mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını destekliyor ve daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılık, güvenilirliği güçlendirdi.” denildi.
Açıklamada şöyle devam edildi:
“Politika dönüşümü ekonomik dengesizlikleri azalttı ve güveni canlandırdı. Daha sıkı mali koşullar iç talebi baskılarken manşet enflasyon düştü. Piyasa duyarlılığı keskin bir şekilde iyileşti, yerli ve yabancı yatırımcılar lira cinsinden varlıklara yönelirken, daha düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatı cari hesabı güçlendirdi ve hem brüt hem de net rezerv pozisyonunda büyük bir iyileşmeyi destekledi.
Finans ve kurumsal sektörler, şimdiye kadar politika sıkılaştırmasını ve mali serbestleşmeyi atlatmış görünüyor. Kredi temerrüt takasları (CDS) spreadleri artık 2023 ortası seviyelerinin yaklaşık yarısında.”
-Enflasyonda Düşüş Bekleniyor-
IMF, Yetkililerin kademeli politika ayarlamalarının ardından, enflasyonun daha da düşmesinin beklendiği belirtti.
“Daraltıcı reel politika oranları, ılımlı ücret artışı ve 2025’te daha da daraltıcı mali politikanın enflasyonu bu yıl %43’e ve 2025 sonunda %24’e düşürmesi bekleniyor.” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Güçlü bir ilk çeyreğin ardından, büyüme zayıfladı; Büyümenin 2024’te %3’e ve 2025’te %2,7’ye düşmesi ve orta vadede %4’e doğru toparlanması bekleniyor.
Enflasyondaki düşüş ve artan güven, cari açığın GSYH’nın yaklaşık %2’sine ve rezervlerin IMF’nin yeterlilik ölçütünün yaklaşık %100’üne daralmasını destekleyecektir.
Temel seviye etrafındaki riskler önemli ve aşağı yönlü. Bunlar arasında beklenenden daha güçlü ücret ve fiyat ataleti, sermaye akışlarının tersine dönmesi, daha yüksek küresel enerji fiyatları ve artan jeopolitik gerginlikler yer alıyor. Önemli finansal ve dışsal kırılganlıklar devam ediyor. Yetkililerin enflasyonla mücadeleye yönelik kademeli yaklaşımı, risklerin ortaya çıkabileceği süreyi uzatıyor.”
-Yönetim Kurulu Değerlendirmesi-
Açıklamada Yönetim Kurulu değerlendirmesine de yer verildi.
Yönetim Direktörleri, personel değerlendirmesinin ana fikrine katıldıklarını belirttiler. Yetkilileri, makroekonomik dengesizlikleri ve riskleri önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olan 2023 ortasından bu yana kararlı politika sıkılaştırması için takdir ettiler. Ancak, enflasyonist baskılar hala yüksek ve önemli aşağı yönlü riskler varken, yetkilileri enflasyonist beklentileri sabitlemek ve makroekonomik istikrarı sağlamak için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarıyla ilerlemeye çağırdılar.
Açıklamada Yöneticilerin görüşlerine şöyle devam edildi:
“Sürdürülebilir kamu borcu seviyelerine dikkat çekerken, Direktörler enflasyonla mücadele çabalarını desteklemek ve tamponları daha da güçlendirmek için daha büyük ve daha ön yüklü bir mali konsolidasyon önerdiler. Vergi idaresinin güçlendirilmesini, vergi harcamalarının rasyonalize edilmesini, vergi tabanının genişletilmesini, enerji sübvansiyon reformunu, sermaye harcamalarının temel projelerle sınırlandırılmasını ve depremle ilgili harcamaları korurken risk izlemenin artırılmasını desteklediler. Yöneticiler ayrıca, devlete ait işletmelerde, kamu-özel ortaklıklarında ve emeklilik maliyetlerinde koşullu yükümlülüklerden kaynaklanan mali riskleri ele almak için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundular.
Yöneticiler, zorluklara dikkat çekerken, geriye dönük endekslemenin aşamalı olarak kaldırılmasının ve ücretlerin enflasyon beklentileriyle uyumlu şekilde belirlenmesine doğru kaymanın enflasyonu önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündüler.
Yöneticiler, enflasyon hedef seviyelere yaklaşana kadar sıkı, veriye dayalı para politikasının sürdürülmesi çağrısında bulundular. Merkez bankasının, enflasyonun düşüş yolunun rayında kalmasını sağlamak için gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya hazır olması gerektiği konusunda anlaştılar.
Yöneticiler, parasal aktarım mekanizmasının ve merkez bankası bağımsızlığının ve iletişiminin daha da güçlendirilmesinin politika güvenilirliğini artıracağını vurguladılar.
Yöneticiler, döviz müdahalesinin, enflasyon beklentilerini altüst edebilecek potansiyel olarak istikrarsızlaştırıcı döviz kuru hareketlerini yumuşatmaya odaklanmasını ve enflasyon geriledikçe azaltılmasını teşvik ettiler. Değişken sermaye akışlarını etkili bir şekilde yönetme ihtiyacını vurguladılar ve döviz likidite riski ve enflasyon azaldıkça sermaye akışı önlemlerinin kademeli olarak durdurulması gerektiği konusunda anlaştılar.
Yöneticiler, finansal istikrarı korumak için devam eden uyanıklığın ve daha fazla reformun önemini vurguladılar. 2023 FSAP önerilerinin uygulanmasına devam edilmesini ve denetim ve düzenleyici çerçevenin Basel III standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi çabalarını desteklediler. Yöneticiler, yetkilileri AML/CFT çerçevesindeki son iyileştirmeler ve FATF gri listesinden çıkış için takdir ederken, sanal varlık risklerini azaltmak da dahil olmak üzere daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğunu belirttiler.
Yöneticiler, daha kapsayıcı, daha yeşil bir dünya elde etmek için yapısal reformların ilerletilmesi çağrısında bulundular “