Haber

Murat Kurum, İstanbul’da Risksiz Şehir Projelerini Tanıttı

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye adayı Murat Kurum, “Risksiz bir İstanbul’a ulaşmak için bütünsel bir planlamayla 6 temel başlıkta projelerimizi hayata geçireceğiz. Riskli binalarımızı dönüştüreceğiz. Yeni sosyal yapılar inşa edeceğiz” dedi. Konut.” söz konusu.

Kurum, SİZTEM İstanbul ile birlikte şehrin güçlenmesi, yenilenmesi ve vatandaşın korunması projelerinin tanıtımı amacıyla Yeşilköy’de düzenlenen “Risksiz İstanbul” toplantısına katıldı.

Burada konuşan Murat Kurum, her projenin ne zaman başlayacağının, ne zaman biteceğinin ve maliyetinin belli olduğunu vurgulayarak, “İşimize bu kadar odaklanmamızın sebebi, kardeşlerimizin topyekun mutluluğudur. İstanbul. 5 yılın sonunda bugün İstanbul’umuzu yöneten mevcut CHP yönetimi her alanda başarıya imza attı.” “İstanbullu yıllar süren başarısızlıklardan sonra artık çaresiz değil. Çözüm, insanı merkeze alan hizmet anlayışıdır.” dedi.

“600 bin konutumuzun acilen dönüştürülmesi gerekiyor”

Türkiye’nin son 100 yılda depremlerden büyük zarar gördüğünü ve 130 binden fazla can kaybının yaşandığını anlatan Kurum, olası bir İstanbul depreminin milli güvenlik sorunu olacağını her zaman söylediğini hatırlattı. Kurum şöyle devam etti:

“Bu güzel şehrin 39 ilçesinde 7,5 milyon konut ve iş yerimiz var. 1,5 milyon evimiz şu anda sağlıksız durumda. 600 bin evimizin acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Mevcut CHP yönetimi bu kadar acil bir konuda ne yapıyor?” Ne kadar üzücü, olumlu tek bir adım bile atmadılar, bunu İstanbullular çok iyi biliyor, gerçek belediyeciliğin askerleri artık sahada. Risksiz bir İstanbul’a ulaşmak için projelerimizi bu kapsamda hayata geçireceğiz. Bütünsel bir planlamayla 6 temel başlık. Riskli binalarımızı dönüştüreceğiz. Yeni sosyal konutlar yapacağız. Bunları yaparken de “Meydanlarımızı, tarihi değerlerimizi canlandıracağız. Sanayi alanlarımızı dönüştüreceğiz ve aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadele edeceğiz.”

“Biz Türkiye’nin kentsel dönüşümünü başlatan kadroyuz”

Tüm yatırımlarına İstanbul kimliğini yansıtacaklarını vurgulayan Kurum, “Biz Türkiye’nin kentsel dönüşümünü milletimizle birlikte İstanbul’dan başlatan kadroyuz. Şu ana kadar Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin konutu dönüştürdük. 1 milyon 300 bin sosyal konut inşa ettik.İstanbul’a geldiğimizde “12 yılda 800 bin bağımsız bölümü yeniledik.”

Mevcut İBB yönetiminin verdiği sözleri tutmadığını belirten Kurum, “Mevcut İBB yönetimi çalışmadı, üretmedi. ‘Deprem seferberliği ilan ediyoruz’ dediler. Hiçbir çalışmaları yok. ‘Yapacağız’ dediler. İstanbul’u 5 yılda depreme hazırlıyoruz’ ama tek bir hazırlıkları yok.’ Her yıl 20. ‘5 yılda 100 bin konutu dönüştüreceğiz’ dediler ama sözlerini tutmadılar. ’15 bin sosyal evi tamamlayacağız’ dediler. Yine sözlerini tutmadılar. Bu millet bu ihmali affetmeyecek ve 31 Mart’ta sandıkta hesap soracaktır.” dedi.

“İstanbul’da 5 yılda 650 bin konut yapılacak”

Bakanlık döneminde Türkiye genelinde meydana gelen doğal afetler ve depremlerde yaptıklarına dikkat çeken Kurum, risksiz, afetlere dayanıklı bir İstanbul için çalışacaklarını, kentte 650 bin konutun inşa edileceğini söyledi. 5 yıl içinde bu konutların 300 bini KİPTAŞ tarafından yapılacak ve ödemenin yarısı İBB tarafından karşılanacak.

KİPTAŞ ile evini dönüştürenlere 700 bin lira hibe desteği, 700 bin lira kredi desteği sağlanacağını açıklayan Kurum, “Ödemeler 5 bin 833 liradan başlayan taksitlerle yapılacak. 100 bin lira taşınma ve kira yardımı yapılacak” Başvurular 15 Nisan’da başlayacak. Belirleme ve değerlendirme, “Sözleşme, proje ve ruhsat işlemlerinin ardından konutlar 18 aya kadar teslim edilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“İstanbul ekonomisi güçlenecek”

Murat Kurum, 650 bin yeni konuttan 250 bininin vatandaşlarla anlaşmalı özel sektör şirketleri tarafından dönüştürüleceğini, binaların bulunduğu alanlara ilişkin imar düzenlemelerinin uygulanacağını, 250 bin alt segmentin ise devreye alınacağını belirtti.

“İstanbul ekonomisi güçlenecek. Kentsel dönüşüme özel 39 ilçeye hizmet verecek 100 bin sosyal konut üretilecek. Bu konutlar satılmayacak, evi dönüşüme uğrayan ev sahiplerine çok düşük fiyatlarla kiralanacak. Kentsel Dönüşüm Ofisleri kurulacak” 39 ilçenin tamamında ve en riskli mahallelerde kurulacak.” Kurum, 800 bin kişiye istihdam sağlayan İstanbul sanayisinde işletmelerin yüzde 77’sinin şehir merkezlerinde bulunduğunu, yüzde 62’sinin sistemsiz ve dağınık bir yapıda olduğunu, mevcut durumun hava kirliliği ve afet risklerine yol açtığını söyledi. Trafiğe ek yük getirmesi İstanbul için risk oluşturuyor.

“Sokaklar ve meydanlar yeniden düzenlenecek”

Eminönü-Sirkeci sahil düzenlemesiyle bu riskleri ortadan kaldıracaklarını ve İstanbul’a yeni bir soluk getireceklerinin sözünü veren Kurum, verecekleri hizmetleri şöyle sıraladı:

“Eminönü sahil yolu üzerinden yola bağlanan sokak ve meydanlar düzenlenecek. Sirkeci Garı kapsamlı bir çevre düzenlemesine tabi tutulacak. Kıble Çeşme Caddesi’ndeki tarihi yapılar hızla restore edilecek. Eminönü’ne masalsı bir cadde kazandırılacak. Fatih Mescid Külliyesi ve çevresindeki sokaklar düzenlenecek.Yürüyüş ve “Bisiklet yolları eklenecek, binanın ruhuna uygun çevre düzenlemesi yapılacak. Sultanahmet ve Süleymaniye Mescitleri çevresindeki yapılar düzenlenecek. Tarihi Haydarpaşa Garı’ndan başlayarak Kadıköy Meydanı’ndan Moda’ya kadar uzanan sahil düzenlemesi yapılacak.”

“350 kilometrelik dere iyileştirme projesi yapılacak”

İstanbul’da 39 ilçe meydanının dönüştürüleceğini, Çengelköy ve Ataşehir’de yeni meydanlar kazandırılacağını kaydeden Kurum, 5 yıl içinde toplam 350 kilometre uzunluğunda dere ıslah projesi gerçekleştirileceğini ve kınanan dere çevresinin de hayata geçirileceğini söyledi. bakımsız, sosyal donatı alanlarıyla zenginleştirilecek.

İstanbul’un afet yönetimi projelerinin 1 Nisan’dan itibaren hızlı bir şekilde başlatılacağına işaret eden Kurum, “Afet yönetiminde öncelik önleme ve risklerin azaltılması olacak. Bu kapsamda Entegre Afet Yönetim Sistemi kurulacak. Sistem içerisinde güçlendirilecek” gerçek zamanlı iletişim altyapısı, gözlem ağları, tahmin ve erken uyarı.” sistemleri, elektronik risk izleme sistemleri, anlık durum tespit sistemleri, karar destek sistemleri, dayanıklılık analizi ve planlama platformu birlikte çalışacak.” dedi.

İstanbul’un dijital ikiz projesi sayesinde şehrin afetlere hazırlıklı olmasını sağlayacak yazılımlara ulaşılacağını belirten Kurum, “Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne Afet Yönetim Merkezi kurulacak. Afet Yönetim Sisteminin tüm bileşenleri hayata geçirilecek” İnşaatı devam eden millet bahçesine entegre edilecek.”Tek merkezden yönetilecek. İBB birimleri ve lojistik destek merkezi merkezde bir arada yer alacak.” değerlendirmesini yaptı.

“Afet lojistik merkezi sayısı 7’ye çıkacak”

Afet lojistik merkez sayısının 1’den 7’ye çıkarılacağı bilgisini paylaşan Murat Kurum, “Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Samandıra Askeri Hava Üssü, Alibeyköy, Yenikapı’da 6 yeni lojistik destek merkezi inşa edilecek” dedi. ve Maltepe.” dedi.

Bunların yanı sıra 9 noktada afet müdahale merkezleri kurulacağını, afet destek birimlerinin ve her türlü iletişim altyapısının hazır olacağını açıklayan Kurum, şöyle konuştu: “39 ilçede toplanma ve geçici yaşam alanları, altyapı ve üst yapılar donatılacak. Afete hazır hale getirilecek, ilaç, su, yiyecek ve diğer değerli eşyalar hazırlanacak.” “Malzemelerin hava yoluyla hızlı bir şekilde taşınması için 65 helikopter daha eklenecek.” söz konusu.

İstanbul’da mevcut 2 acil hastanesine ek olarak Arnavutköy ve Pendik’te 2 yeni acil hastanesinin inşa edileceğinin müjdesini veren Kurum, 8 hasta yakını konaklama merkezinin kurulacağını belirtti.

Afet Bilinçlendirme Akademisi kurulacağını belirten Kurum, İstanbulluların afetlerle baş etme kapasitesinin artırılacağını da sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu