Ekonomi

RBI, artan tüketici kredisi riskini azaltmak için yeni kurallar getiriyor

MUMBAI – Hindistan Merkez Bankası (RBI), tüketici kredisi ödemelerindeki ve Bankacılık Dışı Finansal Şirketlere (NBFC’ler) verilen banka kredilerindeki artışı kontrol altına almayı amaçlayan yeni düzenlemeler uygulamaya koydu. Hızlı kredi büyümesinden kaynaklanan riskleri azaltmak amacıyla merkez bankası, daha sıkı kredi standartlarına yol açabilecek risk yüklerini ayarladı.

Yeni kurallar çerçevesinde konut dışı, eğitim, taşıt ve altın ihtiyaç kredilerine ilişkin risk yükleri 25 puan artırılarak yüzde 125’e çıkarıldı. Ayrıca bankaların kredi kartı alacakları artık %150 oranında daha yüksek bir risk ağırlığına sahipken, NBFC’lere yönelik riskler %125 olarak belirlendi.

RBI’nin tedbirleri aynı zamanda bankaların çekirdek olmayan yatırım şirketi NBFC’lere olan risklerini %100 risk yükünün altında derecelendirerek yüzde 25 puan artırmayı amaçlıyor. Mali istikrarı daha da korumak için, düzenlenen kuruluşların sektörel risklere yönetim kurulu onaylı limitler getirmesi gerekmektedir. Teminatsız tüketici kredilerinin izlenmesine ve amortismana tabi varlıklara ilişkin kredilerin teminatsız değerlemesine özellikle önem verilmektedir.

Bu düzenleyici ayarlamalar, tüketici kredilerinin hızla genişlemesi ve NBFC’lerin banka borçlarına bağımlılığıyla ilişkili riskleri azaltarak uzun vadeli finansal istikrarı sağlamak için tasarlandı. RBI, finansal kuruluşların iç denetim mekanizmalarını geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Bu değişiklikler tüketici harcamalarını potansiyel olarak azaltarak kısa vadeli ekonomik büyümeyi etkileyebilirken, RBI’nin eylemleri zaman içinde finansal istikrarı korumaya odaklanıyor. Merkez Bankası’nın bu girişimi, Hindistan ekonomisindeki finansal kırılganlıkları proaktif bir şekilde ele alma kararlılığının altını çiziyor.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu